25 Ocak 2014 Cumartesi

Kendime Dersler

Yine nette sörf yaparken çocuk gelişimiyle ilgili faydalı öğütler içeren bir yazı buldum. Pedagog Sevil Yavuz kendi websitesinde paylaşmış aşağıdaki makaleyi. Özellikle ders almam gereken yerlerin altını çizdim. Umarım hayata geçirmekte başarılı olurum. Eğer başarırsam biliyorum ki Okan da hayatta başarılı olacak...



“Tek Çocuk” olma psikolojisi ve Korumacı Anne Baba Yaklaşımları

Günümüzde sosyo-ekonomik şartlar değişirken aile yapıları da değişiyor.  Artık çiftlerin çoğu tek çocukla kalmayı  tercih ediyorlar. Anne babaların tek çocuk yapıp, onu mükemmel yetiştirebilmesi en önemli amaçları oluyor. Tek çocuk olunca bütün ümitler o çocuğa bağlanıyor.  O çocuğun başarısız olma, hata yapma ve hatta seçim yapma hakkı bile yok. Çünkü ailede ikinci bir çocuk daha olmadığı için anne baba tüm ümidini, ilgisini ve enerjisini o çocuğa yoğunlaştırıyor.

Bebeklik dönemiyle birlikte anne babalar çocuğun ihtiyaçlarını karşılamada aşırı bir titizlik gösteriyor. Bebekleri büyürken onun bir kaç saniye bile ağlamasına izin vermediklerinden çocuk zamanla ağlayarak anne babaya her istediğini yaptırabileceğini öğreniyor.  2-3 yaş civarında ise bu durum inatlaşma boyutunu alıyor ve çocuk anne baba otoritesini kabul etmiyor   ve “Hayır’ı bilmiyor. Bu şekilde büyüyen çocuklar evlerinde kesinlikle hayal kırıklıkları yaşamadıkları için kurallarla karşılaştıkları çeşitli sosyal çevrelerde  özellikle okulda uyum ve davranış problemleri yaşıyorlar.

Çocuğunuzun kendine güven, mutlu bir birey olarak yetişmesi için çocuğunuza 0-6 yaşta döneminde bilinçli yaklaşın ve çocuğunuzun kişilik gelişimini olumsuz etkileyecek aşırı ilgili ve korumacı yaklaşımdan kaçının. Çocuğunuza erken çocukluk döneminde dengeli ve tutarlı yaklaşım sergileyerek “Hayır’ı da öğretin. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için yaşına uygun sorumluluklar alması ve başarması için motive edin. Örneğin çocuğunuz bir şeyleri başarmak için uğraşırken hemen yardımına koşmak yerine kendi başına yaşına uygun sorumlulukları yerine getirmesi için motive edin.

Kısacası çocuğunuza tek olduğu için ona aşırı ilgili davranarak öz güveni azaltmayın. Onu başarıya programlanmış bir robot gibi görmeyin ve onun adına kararlar almayın. Çocuğunuza ölçülü sevgi ve ilgi gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder